Ekonomi

İklim Finansmanı Hızlandırma (CFA) 2024 programına başvurular başladı

İSTANBUL (İGFA) – PwC Türkiye tarafından yürütülen, İngiltere Enerji Güvenliği ve Net Sıfır Karbon Departmanı (DESNZ) tarafından desteklenen ve iklim kriziyle mücadeleye yönelik projeler geliştirmeyi amaçlayan İklim Finansmanı Hızlandırıcı (CFA) programı dördüncü kez başladı. Finansmana ihtiyaç duyan projeler. Kapasite geliştirme, finansal kaynaklara erişim, ağ oluşturma ve karbon emisyonunu azaltan projelerin tanınması gibi fırsatlar sunan programa başvurular 1 Mart 2024 tarihine kadar devam edecek.

CFA programı, ülkeleri küresel sıcaklık artışını 1,5°C’ye kadar durdurmaya teşvik etmek amacıyla Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 9 ülkede yürütülüyor. PwC Türkiye, PwC’nin 2030 yılına kadar küresel ölçekte gerçekleştirmeyi taahhüt ettiği ‘net sıfır emisyon’ hedefiyle çalışmalarını sürdürüyor; Doğaya ve sürdürülebilir ekonomiye katkı vizyonu çerçevesinde CFA’nın iklim krizi odaklı projeler geliştirme ve finansmana erişimlerini kolaylaştırma çalışmalarına destek veriyor.

PwC liderliğinde Türkiye’de ilk aşaması 2021 yılında başlatılan CFA programı, proje geliştiricilere teknik ve finansal hazırlık, toplumsal cinsiyet eşitliği ve sosyal içerme konularında uzman desteği ve eğitim sağlıyor. Ayrıca ulusal ve uluslararası finans ve kamu kurumlarıyla bilgi paylaşımı ve eğitim olanakları sunmaktadır. Bu eğitimlerin ardından İstanbul ve Londra’da planlanan yatırımcı etkinlikleri, proje geliştiricileri ile finansörleri bir araya getirerek projelerin uygun finansmana erişmesine yardımcı olmayı amaçlıyor.

‘SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE İKLİM ODAKLI PROJELERİ DESTEKLEMEYE DEVAM EDİYORUZ.’

PwC ortağı Mevlüt Akbaş, programla ilgili şu ifadeleri kullandı: “PwC olarak ÇSY ve sürdürülebilirlik alanındaki kapsamlı hizmetlerimizle sürdürülebilirlik ve iklim odaklı projeleri desteklemeye devam ediyoruz.

Kurumların bu alandaki stratejisinin doğru ve sağlam adımlarla oluşturulmasından başlayarak, sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşma sürecinde yol haritasının oluşturulmasına ve uygulanmasına destek veriyoruz. Bu uygulamanın başarılı olmasındaki önemli faktörlerden biri de başvuru için gerekli finansmana erişimdir. Karbon emisyonunu azaltan projelerin finansmana erişimini ve yatırımcı bulmasını kolaylaştırmayı amaçlayan CFA Programının bir parçası olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.

CFA, proje geliştiricilerine teknik ve finansal hazırlık, bilgi paylaşımı ve finansmana erişim konularında tamamen ücretsiz olarak destek vermekte ve proje geliştiricilerin yerli ve yabancı yatırımcı ağlarına erişmesini sağlamayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda 2023 programında seçilen 10 projemizi yatırımcı faaliyetimiz aracılığıyla 70’in üzerinde finansman ve yatırım sağlayıcıyla buluşturduk. CFA Türkiye 2024 programında seçilecek yeni projeler için bu yolculukta yanlarında olmaktan heyecan duyuyoruz.”

Programın ilk aşamasında (2021-22) 6 proje, ikinci aşamasında (2022-23) 8 proje ve üçüncü aşamasında (2023) 10 proje seçildi. Bu projeler dört ay boyunca teknik, finansal, karbon emisyon azaltımı, azaltım potansiyeli, cinsiyet ve sosyal içerme konularında eğitimlerle desteklendi. İkinci aşamada ise tüm CFA ülkelerini kapsayan 15 proje arasından CFA Türkiye’den seçilen 4 proje (Biotrend, Evreka, GIO ve Werover) Mart 2023’te Londra’da yatırımcılarla buluştu.

CFA Türkiye’nin bu dördüncü aşamasında iklim teknolojileri, enerji, ulaştırma, sanayi, ormancılık ve atık yönetimi gibi sektörlerden 10’a kadar karbon azaltım projesi seçilecek. Seçilen projelerin yatırım süreçlerine yönelik gerekli ön hazırlıklarda desteklenecek, ardından İstanbul ve Londra’daki potansiyel yatırımcılara tanıtılacak.

ADAY PROJELERDE HANGİ KRİTERLER ARANIYOR?

CFA Türkiye aşağıdaki kriterleri karşılayan projeleri desteklemektedir:

● Sera gazı emisyonlarının doğrudan veya dolaylı olarak azaltılması açısından iklim üzerinde ölçülebilir sonuçlar sağlayacak şekilde tasarlanmasını,

● Toplamda 5-150 milyon ABD doları arasında finansmana ihtiyacı var,

● Projenin en azından ön teknik fizibilite aşamasında olması,

● Uzun vadede fayda sağlayan bir iş modeli olmak,

● Sosyal etkisinin yüksek olması ve özellikle cinsiyet eşitliğinin ve sosyal içermenin arttırılması.

CFA Türkiye programı hakkında detaylı bilgiye adresinden ulaşılabilir.

CFA Türkiye 2024’e başvurmak için tıklayın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu